Éves beszámoló hibák nélkül:

Nyugodtan ugord át az első bekezdést, a lényeg ez után következik.
A kettős könyvvitelt vezető gazdasági társaságok, vállalkozások, a vonatkozó jogszabályok alapján, a megelőző lezárt üzleti évre vonatkozóan, kötelesek éves beszámolójukat közzétenni és letétbe helyezni a számviteli törvényben meghatározott határidőnek megfelelően.


Az éves beszámoló elkészítése előtti fontos lépés, a megelőző üzleti év zárása. Itt számtalan rejtett ”banánhéjra” kell figyelni, hogy megelőzzük a jövőbeni súlyos következményeket.

Egyszerűbb esetben ”csak” jóval nagyobb összeget fizet az adózó cég annál, mint amennyit egyébként jogszabály szerint kellene.

Éves beszámoló közzététele előtt, erre mindenképpen figyelj évzáráskor, hogy elkerülhess (a sok közül) egy banánhéjat!

1. rész SAJÁT TŐKE

Nincs pontos információm arról, hogy más könyvelő iroda, hogy csinálja a zárást, ezért inkább a saját módszerünkből idézek.

Ügyfeleinknél záráskor átbeszéljük a főbb számokat, de mielőtt neki kezdünk, megnézzük, hogy alakult a cég saját tőkéje.

Nézzünk egy példát.

2018-ban alapítottál egy Kft.-t 3 millió forint kötelező törzstőkével. Az első évben, azaz 2018-ban, mínusz 2 millió forint volt az eredményed, tehát veszteséges voltál. A 2 millió forint odakerül az eredménytartalékra negatív előjellel. 2019-ben már csak mínusz 1 millió volt az eredményed, kevesebb a mínusz, de még mindig veszteség.

Hogy is állsz ezek után? Ha megnézed a 2020. évközi főkönyvi kivonat, azt látod, hogy a jegyzett tőke 3 millió forint, az eredménytartalék pedig mínusz 3 millió. Mivel a két egymást követő évben is veszteséges voltál, először 2 millió forinttal, majd 1 millió forinttal. Ez a két szám összeadódik. A saját tőkéd kiszámításához, nem kell matematikai zseninek lenni, 3 millió forintból kivonjuk a 3 millió forintot és az egyenleg nulla.

De miért baj, ha nincs saját tőkéd?

Elsőre azt gondolod, nincs ezzel semmi probléma. Pedig van!
Mégpedig azért, mert a törvény nem engedi, hogy a saját tőke a jegyzett tőke fele alá csökkenjen, vagyis úgy szól a törvény, hogy azonnal közgyűlést kell összehívni, és 3 hónapon belül rendbe kell tenni a törvényes működést. Lefordítva, az induló vagyonod felét veszítheted csak el.
A 3 milliós példánál maradva, 1,5 millió forintot. Egy kivétel van: az induló cégeknél 2 év halasztást ad a törvény, de utána rájuk is vonatkozik a korlát.

Tanácsom: a főkönyvedben minden évben nézd meg a saját tőke egyenlegét, vagy kérdezz rá a könyvelődnél. 41-es soron találod. Abban az esetben, ha baj van, úgy fogod észrevenni a legegyszerűbben, ha megnézed, melyik oldalon látod a saját tőkédet, TARTOZIK vagy KÖVETEL, bal vagy jobb? Jelen esetben, ha bal (TARTOZIK) akkor a rossz, ha jobb (KÖVETEL) akkor a jó.

Szóval minden évzárás előtt, ha csak egy számot nézel meg, az a saját tőkéd legyen! Persze sok másik szám is fontos, de a saját tőke az egyik legfontosabb.

Éves beszámoló kapcsán, ha az alábbi kifejezések nem hangoznak ismerősnek a számodra,

  • törzstőke
  • eredménytartalék
  • tőketartalék
  • céltartalék

akkor könnyen úgy járhatsz, mint az egyszeri ember, akitől megkérdezték, hogy mi a különbség a krumpli és a zsiráf között. Az válaszolta nem tudom. No akkor vigyázz a piacon, nehogy krumpli helyett egy szatyor zsiráfot vigyél haza,,, ?

Elemi érdeked, hogy egy nyelvet beszélj a könyvelőddel, hiszen így érted meg őt, és ő így adja a vállalkozásod számára a legteljesebb segítséget. Kérdezni is csak az tud, aki tisztában van az alapfogalmakkal.

Ez a gondolat vezérelt, amikor megírtam a SZÁMHÁBORÚ című könyvem, ami nem könyvelői “bikkfa” nyelven íródott, hanem közérthető formában, kifejezetten felelős cégvezetők számára készült.

Ha megvásárolod a könyvet, akkor a Tiéd lesz egy céges pénzügyi “GPS”, amely segít számodra eligazodni, a csapdákkal teli tűzdelt céges pénzügyi útvesztőben.

Olvass bele a könyvbe, tartozz Te is a pénzügyileg művelt vállalkozói körbe!

Add meg, hova küldhetjük az értesítést
a jövőbeli tréningekről!

A gombra kattintással tudomásul veszem az Adatvédelmi Tájékoztatót.